U traganju za lažnim vestima

Fenomeni lažnih vesti i postfaktičkog društva tek što su identifikovani na radaru globalne medijske i naučne zajednice, ubrzo su prestali biti predmet profesionalnih i etičkih raymatranja. Predizborna digitalna kampanja Donalda Trampa, iz 2016. godine, po oceni većine svetskih znalaca, inkubator je iz kog je globalna pošast zavna fake news raširena širom planete. Međutim, i dalje je upitno u kojoj meri je Trampova digitalna agresivnost ključni agens determinacije fake news-a, odnosno da li postoje još neke okolnosti i uzročnici tog fenomena? Možda je Trampova kampanja samo vrh ledenog brega, jedan manji ali vidljivi deo mnogo opasnije pošasti krivotvorenja javnog narativa u svim sferama, od romantike do politike? Konačan odgovor je teško dokučiti, ali neke činjenice nedvosmisleno pojašnjavaju stvari.

Najpre; da li je Tramp prvi političar koji je u kampanji posegao za najprostijom kritikom, ogoljenom do vređanja i surovog atakovanja na protivnike? Naravno da nije! Da li je on prvi koji je koristio online aparaturu i društvene mreže u kampanji? Narvno da nije! Svađalačkih i uvredljvih kampanja je bilo i pre Trampa, bilo je i društvenih mreža u kampanjama, tako da ni jedan od ta dva fenomena, sam po sebi, nije katalizator fenomena lažnih vesti.

Prostor u kome se može i mora tragati za suštinskim uzročnicima lažnih vesti, nalazi se između neobuzdane gladi za neosnovanim publicitetom kojeg „proizvođači događaja“ panično žele na jednoj strani, i još neobuzdanije gladi za tiražom i rejtingom kojeg savremeni mediji a posebno digitalni, ispoljavaju.