Globalni doprinos građanskog novinarstva

Ovaj video prikazuje načine na koji Internet i angažovani pojedinci transformišu način na koji gledamo i razumevamo svetske događaje.

Prošle godine, građani novinari su imali veliki doprinos našoj kolektivnoj svesti o pitanjima ljudskih prava, i to na neočekivani način.

Snimci sa mobilnih telefona demonstranata u Gezi parku u Turskoj su viđeni milion puta širom sveta inspirišući i ostale demonstrante globalno.

Youtube snimci saudijskih žena snimljenih dok voze kola dokumentuju njihov otpor zabrani vožnje za žene u državi.

citizen_journalism-700x357

Snimci koje su ruski homofobi sami snimali dok tuku pripadnike lgbt zajednice su izazvali ogromne međunarodne kritike na anti-gej orijentisanu policiju u Rusiji.

Postoji bezbroj drugih primera, od Egipta do SAD, Sirije, i još mnogo ostalih.

Mnogi od ovih snimaka su uključeni u Human Rights Watch Witness blog gde se novi snimci građana novinara postavljaju i proveravaju svakodnevno.

Mnogi od snimaka zaslužuju da budu pogledani, zahvaljujući brzom razmišljanju, smelosti i hrabrosti građana novinara u krizi.

Video snimci koji su postavljeni na The Human Rights Channel su verifikovani od strane Storyful’s Open Newsroom  projekta koji čini koalicija međunarodnih novinara fokusiranih na društvene mreže.

“Građanski snimci mogu da bace svetlo na inače nepristupačna mesta, kao što su zatvori, ratne zone idomovi“,  napisala je Madlin Ber na Witness blogu, i naglašava:

“Ali, s obzirom na to da postoji velika mogućnost da je snimak lažan, novinari i istražitelji bi trebalo da ga koriste sa oprezom. ”

Sada kada društvene mreže igraju tako važnu ulogu u informisanju javnosti, napetost između napada virusa i do teško saznate istine raste.

Ali ono što mi sada podrazumevamo kao “novinarstvo” bi moglo da izgleda sasvim drugačije kroz 20 godina– možda će upravo građansko novinarstvo postati “grana” za sebe?

Izvor: http://upmedia.rs/globalni-doprinos-gradanskog-novinarstva/